Wat is eHerkenning?

Het systeem eHerkenning wordt beschouwd als de opvolger van 'DigiD voor bedrijven'. Het is feitelijk ook een soort zakelijke DigiD: waar burgers privé DigiD gebruiken om veilig in te loggen bij overheidsinstanties, doen bedrijven dat via eHerkenning.

Met deze online methode voor ondernemers kun je veilig inloggen op websites van de overheid en gebruikmaken van haar diensten, zoals het aanvragen van een subsidie of een vergunning.

Het resultaat is dat je, na het ontvangen van jouw digitale sleutel, voortaan een stuk sneller en minder omslachtig zaken kunt doen met de overheid. 

Het eeuwige gedoe met al die verschillende inloggegevens behoort daarmee ook eindelijk tot het verleden. Met eHerkenning kun je namelijk via één persoonlijke sleutel inloggen bij meerdere overheidsinstanties.

Waar heb ik eHerkenning voor nodig?

De overheid heeft ervoor gekozen om sommige diensten alleen via eHerkenning beschikbaar te stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde vergunningen en subsidies.

Als je zo'n dienst wilt aanvragen, kom je op een scherm waar je gevraagd wordt in te loggen met eHerkenning. 

Welke organisaties zijn hierbij aangesloten?

De lijst van organisaties die gebruikmaken van eHerkenning groeit met de dag. Onder andere provincies, gemeenten, waterschappen, diverse ministeries en uitvoeringsorganisaties zoals het UWV  zijn aangesloten op dit systeem. 

Zo kun je bij het ministerie van Veiligheid en Justitie via eHerkenning online een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Hierdoor vallen de kosten aanzienlijk lager uit en de aanvrager hoeft niet langer in de rij te staan bij het gemeenteloket, maar kan zijn zaken ook vanachter zijn computer regelen. 

Betrouwbaarheidsniveaus 

Vanwege de uiteenlopende zaken waarvoor je contact zoekt met overheidsinstanties - denk aan het aanvragen van allerlei vergunningen tot het opvragen van informatie uit het Handelsregister van de KvK - zijn de digitale eHerkenningsleutels onderverdeeld in verschillende betrouwbaarheidsniveaus.

Het ene verzoek vereist nou eenmaal een hoger beveiligingsniveau (en een striktere controle) dan het andere.

Wat zijn de kosten?

In tegenstelling tot DigiD voor particulieren moet je als ondernemer betalen om van eHerkenning gebruik te kunnen maken. Er zijn kosten verbonden aan zowel de aanschaf als het gebruik van het betreffende eHerkenningsmiddel. De precieze hoogte van de kosten is afhankelijk van de aanbieder en de dienst die je wilt afnemen. 

Is eHerkenning persoonsgebonden?

Een eHerkenninsmiddel is inderdaad persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan andere personen. Dit betekent dat eHerkenning (en de bijbehorende machtigingen) altijd per persoon wordt aangevraagd.

Op deze manier wordt de kans op fraude kleiner en daarnaast heeft een onderneming de zekerheid dat alleen de juiste medewerker bij een overheidsinstantie inlogt om namens die organisatie zaken te doen. 

Het is overigens goed om te weten dat de eHerkenningsleverancier vanaf betrouwbaarheidsniveau 2 een machtigingenregister tot beschikking zal stellen. Hierin kunnen grotere organisaties per dienst laten vastleggen welke medewerkers gemachtigd zijn om eHerkenning te gebruiken.

De machtigingen worden vervolgens per persoon en per dienst afgegeven. Houd er rekening mee dat dit alleen kan worden geregeld door een wettelijke vertegenwoordiger (of machtigingenbeheerder) van jouw onderneming.

 

Hoe vraag ik eHerkenning aan?

eHerkenning wordt uitsluitend verstrekt door zes officieel erkende leveranciers van eHerkenning:

  • Connectis
  • Reconi
  • Digidentity
  • KPN
  • QuoVadis
  • Z login

 

EH 2+ en EH 3 zijn de meest voorkomende niveaus voor zorgverleners. Reconi biedt de scherpste prijzen in de markt aan, namelijk EH 2+ vanaf € 13,80 per jaar en EH 3 vanaf € 28,98 per jaar.

Je hebt onder andere de volgende gegevens nodig om eHerkenning aan te kunnen vragen:

  • Uittreksel KvK
  • Akkoord wettelijke bevoegde vertegenwoordiger(s)
  • Identiteitsbewijs aanvrager

Bij Reconi hebben ze de beste prijzen en reageren ze snel. Helaas is er daardoor geen extra korting.

eHerkenning EH2+eHerkenning EH3

 

Vanwege het verwerken van BSN geldt voor éénmanszaken een ander aanvraagproces. Indien er een eHerkenningsmiddel wordt aangevraagd voor een eenmanszaak dient hiervoor het reguliere aanvraagformulier op de Reconi website te worden gebruikt. Een gevolg is dat er een factuur naar het betreffende lid of partner wordt gezonden. Deze zal op verzoek direct worden gecrediteerd.

Alle informatie is te vinden op de officiële website van de overheid:  https://www.eherkenning.nl/